Om even over tien arriveerden we op Foksdiep 8 en na de begroeting met Mart van Lieburg konden we op nummer 4 koffie krijgen. Vrijwilligerswerk Hierna hebben we ons gestort op het vrijwilligerswerk in de vorm van het sorteren van de boekenschenking van ons lid P.W.J.C. van den Bouwhuijsen in Ermelo. Hij had een hoeveelheid radiologische boeken aan Mart overgedragen. Deze boeken hebben Kees en ik uitgezocht en op alfabet in kasten geplaatst op de begane grond van Foksdiep 4. Andere vrijwilligers zijn met de oratiecollectie aan de slag gegaan. Kees had apart bij hem nog een collectie microfiches opgehaald van de zogenaamde ‘Sales catalogues of medical instuments’. Deze microfiches (541 in getal) waren onder leiding van Drs. K.S. Groos van het Boerhaave Museum samengesteld. Ze bevatten ook fiches van brochures van Philips, Smit Röntgen, Enraf en buitenlandse bedrijven als Siemens & Halske en Reiniger, Gebbert & Schall. We hebben deze collectie aan Mart overgedragen inclusief de index die er niet meer bij was maar die we op internet hebben teruggevonden. De lunch was als vanouds een gezellig gebeuren. Er waren zoveel vrijwilligers dat de grote tafel te klein was, zoals hieronder te zien is. Gesprek over het Centrum voor Radiologisch Erfgoed ’s Middags hadden we ons gesprek met Mart van Lieburg en deels ook met Theo van Berkesteijn (er volgt een apart verslag van deze bespreking) De ontwikkeling van het Trefpunt Medische Geschiedenis in Nederland. Dit trefpunt op Urk kent een relatief korte geschiedenis. Oorspronkelijke had Mart van Lieburg hier het Medische leesmuseum ondergebracht. Dat was gesticht omdat zoveel universiteiten hun oude boeken en tijdschriften wegdeden. Het werd uitgebreid naar het huidige Trefpunt dat binnenkort uit vier loodsen zal bestaan (zie hieronder). Hierboven zijn de vier loodsen afgebeeld: Foksdiep 2 t/m 8 op een rij. (Foksdiep 2 op de hoek is nu nog niet beschikbaar)
De uitbreiding bestaat uit Foksdiep 6 (De Eenhoorn, Centrum voor Pharmaceutisch Erfgoed) met contactpersoon Dr. Annette Bierman, Foksdiep 4 voornamelijk de symposiumzaal met aan de wand de internationale tijdschriften en tenslotte Foksdiep 2 met de Stichting Verpleegkundig Historisch Bezit. Er zijn diverse huurders die een klein deel van een loods huren:
Interne geneeskunde: Arie Berghout Chirurgie: Anno van der Tol Verloskunde en gynaecologie: Lottie Lubsen en Margit Boer Neurologie-psychiatrie: Ernst Koppejan Anaesthesiologie: Laura Krikken-Hogenberk en A. Beckers KNO: Kees Graamans Deze curatoren zijn ook de contactpersonen met het Domus Overleg Medische Geschiedenis waarin de historische gremia van de wetenschappelijke verenigingen binnen de federatie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) deelnemen. Daarbuiten is er nog een speciale curator voor de tandheelkunde nl. Gerrit-Jan van Wiggen. De activiteiten in het Trefpunt worden gecoördineerd door de in november 2013 opgerichte Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis die afgelopen 7 maart is gefuseerd met de Vereniging voor Geschiedenis van de Verpleegkunde (VGV). Hieronder is de achterzijde van de symposiumzaal te zien, waar tegen de getoonde achterwand de werkplaats voor de radiologen gepland is.
0 Opmerkingen
|